joi, 9 februarie 2017

"Unele lanţuri nu se văd"

De cele mai multe ori românii când se gândesc la donaţii încep să asemene acest act caritabil cu o povară. Astfel, majoritatea românilor nu se gândesc la binele celor cărora viaţa nu le-a oferit atât cât ar fi trebuit pentru a se bucura precum mulţi alţii. Un lucru care deranjează pe toată lumea în societate şi contribuie la refuzul de a ajuta pe cineva în nevoie este gândul că statul nu se implică şi nu oferă nimic, nici donatorului, nici celui sau celor în numele cărora se face donaţia. În ceea ce priveşte actul donării trebuie să înţelegem că se face din bunătate. Consultând DEX Online putem observa că definiţia cuvântului donaţie se bazează tocmai pe altruism, astfel vom găsi:

DONÁȚIE, donații, s. f. Contract prin care una dintre părți transmite celeilalte proprietatea unui bun material fără să primească ceva în schimb;

Nu vreau să încep o lecţie de sociologie sau de educaţie civică, însă este important să înţelegem că într-o societate modernă şi civilizată, sprijinirea celor nevoiaşi sau aflaţi într-o situaţie financiară mai puţin favorabilă este imperativ necesară, astfel doar ca un întreg vom evolua şi schimba ceva în ţară. Celebrul Edmund Burke spunea la 1756: "Pentru ca răul să triumfe, este suficient ca oamenii buni să nu facă nimic.", citat din care putem trage multe concluzii. Aşadar astăzi mi-am propus să vă explic, din punctul meu de vedere, cât este de important şi de ce trebuie să susţinem prin donaţii ONG-urile din România.

ONG-urile, prescurtare de la "Organizaţii non-guvernamentale", acţionează în sprijinul unor cauze care sunt menite să schimbe o situaţie sau cursul în care se îndreaptă acea cauză. Consider că este foarte important să susţinem prin donaţii ONG-urile din România, deoarece acestea acţionează separat de stat şi nu dispun de o finanţare foarte mare, cu toate acestea însă, prin devotamentul de care dau dovadă faţă de cazurile pe care le au în vedere, foarte multe situaţii sunt soluţionate şi se dezvoltă noi caractere prin intermediul lor. Pentru mine, ONG-urile sunt îngerii păzitori de care un stat are nevoie. Cu toţii ne putem implica şi deveni eroul cuiva, iar tot ce ne trebuie este puţin curaj şi oleacă de ambiţie.

Tu puteai să fii acesta.

Un proiect pe care am decis să îl susţin şi să îl promovez este cel al ONG-ului eLiberare, deoarece mi-a atras atenţia prin dificultatea cazului, numărul foarte mare de persoane exploatate sexual şi traficul de persoane care împreună dezbină familii, nenorocesc vieţi şi distrug orice şansă la un viitor în care "bine" este cuvântul cheie. În momentul de faţă, proiectul început de acest ONG participă la "Campionatul de bine", iar şansele de câştig sunt foarte mari. Cred că proiectul de prevenire a sclaviei moderne merită să se afle printre câştigători, deoarece nimeni din această ţară nu trebuie să fie înfricoşat de viitor, ba din contră, toţi avem dreptul la un viitor sigur, cinstit şi fericit. La fel ca în basme, binele învinge răul, iar povestea se încheie cu un final fericit. Pentru mai multe detalii referitoare la participanţi, consultaţi următorul link: https://www.bursabinelui.ro/BursaBinelui/Participanti?StageId=11&editionId=5.

Această persoană putea fi o rudă de a ta!

În România trebuie soluţionate cazurile de această natură, deoarece ne aflăm într-un secol în care este pur şi simplu barbaric să ştim că încă există persoane ale căror libertate a luat sfârşit în clipa în care noi, toţi, am decis să ne punem mâinile la ochi şi să nu facem nimic. Unele lanţuri nu se văd, însă strigătele disperate de ajutor pot fi auzite! Dacă şi dumneavoastră cunoaşteţi un caz în care o persoană este exploatată sexual, anunţaţi autorităţile înainte de a fi prea târziu!

Suntem pe drumul cel bun şi trebuie să conştientizăm că implicarea noastră salvează vieţi. Prevenirea sclaviei moderne este importantă pentru viitorul acestei ţări, întrucât rata abandonului şcolar este alarmant de mare, iar tinerii fără oportunităţi, deoarece aceştia sunt predispuşi unei asemenea tragedii, merită să trăiască în libertate şi să lupte pentru valorile care îi fac unici. Cu ajutorul meu, al tău, al lor şi al tuturor celor care se implică în proiecte de acest gen, putem face o Românie mai sigură, o Românie mai frumoasă!

Acesta putea fi copilul tău...

16 comentarii:

  1. Cei care credeti ca doar femeile tinere sunt predispuse la exploatare sexuala sau trafic de persoane, va inselati amarnic. Exista nenumarate cazuri in care chiar baietii defavorizati au fost vizati de proxeneti si traficantii de oameni, astfel incat acestia au ajuns prin tari straine drept marionete sexuale pentru pedofili, homosexuali... oameni bolnavi la cap, pe scurt! In orice caz, proiectul deschis de eLiberare este foarte bun si merita tot respectul, dar mai presus de toate, merita tot sprijinul nostru

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mie îmi pare rău că există (încă) asemenea cazuri. Aş fi vrut să fie un simplu coşmar, dar din păcate este o realitate cruntă cu care trebuie să ne confruntăm. Este de datoria noastră să îi sprijinim pe cei fără oportunităţi şi lipsiţi de orice speranţă şi să le arătăm că există şanse pentru un viitor mai bun pentru oricine, indiferent de rasă, sex, culoare, confesiuni religioase.

      Ștergere
  2. E tragic să afli că în România se mai practică aşa ceva. Avem pretenţii, suntem în Uniunea Europeană, dar ne comportăm la fel de rău precum "barbarii" din Orientul Mijlociu... ruşinos! #SusţineLiberarea

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Un pas foarte important în evoluţia umanităţii este acela de a trece peste toate aceste impedimente sociale şi să nu mai credem că un individ este mai presus decât altul... în caz contrar ajungem la situaţia de faţă, în care tinerii sunt practic "vânaţi" de la casele lor, iar ei fiind lipsiţi de o educaţie corectă, de o finanţare care să le permită un trai decent, acceptă minciunile criminalilor fără să opună rezistenţă sau să se gândească la pericolul la care se expun.

      Ștergere
  3. Nu pot să cred ce impact a avut acest articol asupra mea. Nu cred că am întâlnit vreodată o persoană care să fie într-o situaţie asemănătoare... dar ştiu sigur că în cazul în care aş vedea tineri abuzaţi, ale căror libertate le-a fost încălcată cu brutalitate, aş apela în cel mai scurt timp cu putinţă la numărul de urgenţă 112. Recomand tuturor să facă acelaşi lucru în situaţii asemănătoare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, până când proiectul celor de la eLiberarea nu va prinde amploare şi nu se vor lua măsuri la nivel naţional, cea mai bună soluţie pentru a schimba soarta unor persoane care ar putea fi oricând batjocorite, expuse violenţelor fizice sau de limbaj, este apelul la numărul unic de urgenţă: 112.

      Ștergere
  4. Un mesaj cu adevarat puternic, pe care as fi vrut sa il vad demult pe internet. Nu citesc foarte des bloguri, insa acest articol mi-a atras atentia in mod special si cred ca merita cu varf si indesat sa facem ceva si sa schimbam pasivitatea asta cu care ne-am obisnuit. Pana la urma... cred ca nimeni nu merita sa moara in mainile altora... si da, sustin aceasta miscare de prevenire a exploatarii sexuale si traficului de persoane

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Într-adevăr, ar trebui să începem să fim mai preocupaţi de aceste situaţii, iar elevii să fie mai educaţi în acest sens, deoarece totul porneşte de la şcoală. Abandonul şcolar este principala cauză a acestor pete negre ale societăţii, iar dacă ne implicăm şi aducem soluţii, nu doar planuri, avem posibilitatea de a schimba ceva în acest sens. Totul este posibil, însă trebuie doar să ne dăm interesul!

      #SustineLiberare

      Ștergere
  5. Candva am participat la o activitate voluntara in care ne-au fost explicate majoritatea cauzelor pentru care unii tineri accepta "ofertele" proxenetilor, fara ca ei sa stie ca de fapt acest accept al lor este o sentinta. Printre altele, cele mai cunoscute cauze sunt saracia, abandonul de catre parinti, lipsa de afectiune si o lipsa crunta de educatie. Si pe mine m-a surprins acest articol si chiar sustin aceasta miscare. #SustineLiberare

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Majoritatea dintre noi ar trebui să trecem pe la astfel de şedinţe voluntare în care să conştientizăm pericolul care urmăreşte societatea în care trăim, deoarece tinerii sunt ţintele multor persoane răuvoitoare şi nu ar trebui să le lăsăm să îşi facă de cap, pe pământul nostru. Trebuie să susţinem aceste activităţi şi să alungăm ciuma aceasta, iar noi, cei care suntem mai mari, să îi educăm pe tineri diferenţa dintre bine şi rău, deoarece oricât de mult am încerca, nimeni nu va şti singur până mai târziu în viaţă ce decizii sunt bune şi ce decizii sunt rele.

      Ștergere
  6. Un articol bun, ca de fiecare dată! Nu mă aşteptam la altceva din partea ta. În ceea ce priveşte tema abordată, am şi eu câteva cuvinte de zis, ca să nu fiu sărac la cuvinte. E o situaţie gravă în care ne aflăm (din păcate), însă din care putem ieşi doar prin efort şi perseverenţă. Totul este posibil dacă avem încredere în cauză şi înţelegem efectele pe care le au acţiunile noastre. Nu am mai auzit până acum de eLiberare, dar pot să spun că e probabil cea mai importantă Organizaţie non-guvernamentală de care am auzit până acum (făcând abstracţie de Crucea Roşie)!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îmi pare bine să aflu că am cititori fideli! Şi mai tare mă bucur să aflu că există atâtea persoane care arată compasiune şi sunt dispuse să accepte această mişcare ca pe o provocare şi să încerce să se implice cumva pentru a schimba viitorul tinerilor din România.

      Ștergere
  7. Felicitari pentru tema abordata, tine-o tot asa! Nimeni, nici fetele, nici baietii, nu ar trebui sa faca parte din acest cerc vicios al traficului de persoane. Consider ca este important sa fim mai toleranti cu acele persoane care nu au posibilitati financiare de a se dezvolta sau o educatie foarte buna, deoarece ei sunt cei mai predispusi acestor atacuri violente si violente care sfarama vise.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mă bucur că eşti de părere că scriu articole bune. În orice caz, eu mă văd de foarte mult timp un promotor al egalităţii între sexe şi totodată mi-am arătat cu înverşunare intoleranţa pentru astfel de fapte care nu numai că distrug vieţi, dar pătează imaginea securităţii tinerilor din ţara noastră.

      Ștergere
  8. Sunt o fată cu capul care vine din mediul rural şi totuşi sunt cu capul pe umeri. Am avut ocazia însă, nefericită pe de altă parte, de a vedea că sunt destule tinere la sat care nu sunt la fel de norocoase ca mine. Îmi este teamă, foarte tare, de faptul că viitorul va fi cotropit de aşa ceva. Sper totuşi că vor mai lua naştere şi alte ONG-uri care să lupte împotriva acestor ilegalităţi. Până atunci #susţineliberare!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Din păcate pentru ţara asta frumoasă, avem prea puţine ONG-uri, iar cele deja existente nu sunt sprijinite de nimeni. Trebuie să fim mai buni şi să oferim mai mult, altfel vom ajunge părtaşi la această problemă. Indiferent că donăm bani sau facem reclamă acestor cauze, este important să ne implicăm.

      Ștergere