vineri, 16 august 2013

Învaţă cum să scrii cu diacritice!

În acest prim tutorial de pe blog, o să vă învăţ cum să scrieţi cu diacritice în cel mai uşor mod. Pe lângă text, tutorialul va fi însoţit şi de imagini. Pe cât de greu pare, pe atât de uşor este, iar totul se bazează pe 5 paşi mari şi laţi. Să începem!

I. Pentru început, deschideţi bara de 'START' şi selectaţi 'CONTROL PANEL'. Computerul meu este prestabilit în limba engleză, deci în română ar trebui să sune cam aşa 'PANOUL DE CONTROL'. Odată intraţi aici, va trebui să selectaţi 'CHANGE DISPLAY LANGUAGE'. Priviţi imaginea de mai jos.





















II. După ce intraţi la 'CHANGE DISPLAY LANGUAGE' selectaţi 'CHANGE KEYBOARDS'.


III. Odată intraţi în noul meniu, apăsaţi pe butonul 'ADD' pentru a introduce o nouă limbă, exact cum puteţi observa că am eu în imaginea de mai jos.

  

IV. Puteţi căuta limba Română manual sau să apăsaţi direct pe litera R a tastaturii, iar astfel o să fiţi direcţionaţi direct către limbă.
 
V.  Apăsaţi pe butonul '+' din dreptul limbii române, faceţi acelaşi lucru şi la 'KEYBOARD' apoi selectaţi Romanian (Legacy). Desigur, puteţi selecta orice altă opţiune de acolo, asta după bunul plac, însă eu vă sugerez să folosiţi opţiunea bifată în imaginea afişată mai jos deoarece mi se pare cea mai comfortabilă.


După ce aţi selectat limba, apăsaţi click pe opţiunea dorită şi bifaţi în pătratul din stânga, apoi apăsaţi pe 'OK'.

Astfel, limba română va putea fi schimbată de fiecare dată când doriţi să scrieţi cu diacritice. Deoarece eu folosesc şi limba engleză pentru computer, sunt nevoit să schimb limba înainte de a scrie cu diacritice. Cum fac acest lucru într-un timp cât mai util? Apăs pe simultan butoanele din stânga tastaturii: 'SHIFT+ALT'. Odată apăsate aceste două butoane, jos lângă ceas vor apărea două litere: RO (pentru română) sau EN (pentru engleză) în cazul în care nu aţi reuşit să schimbaţi limba.

Atenţie! Acest tutorial este făcut pentru Windows 7 Ultimate, tocmai de aceea s-ar putea să nu corespundă pentru orice computer.
Diacriticele înlocuiesc următoarele butoane:
ă - [
î - ]
â - \
ş - ;
ţ - '

Desigur, unele simboluri de pe tastatură au de asemenea poziţiile schimbate, aşa că s-ar putea să fiţi nevoiţi să schimbaţi frecvent limba din română în engleză pentru a introduce simboluri cum ar fi paranteza pătrată sau ghilimelele.

Succes la bloggărit... adică la scris!

2 comentarii:

  1. Mi se pare puţin urât cu diacriticele de la Windows. Am optat pentru aplicaţia de pe siteul diacritice.ro. Pentru mine este un mod mult mai accesibil în ceea ce priveşte plimbarea degetelor pe tastatură. :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu consider că este mai dificil decât cu maparea tastaturii, este de fapt acelaşi lucru, numai că trebuie să apeşi două butoane ca să capeţi diacriticele. Mulţumesc că ai citit acest tutorial, dacă ţi se pare util, te rog să distribui postarea mai departe pe Facebook, Twitter, Google+ ş.a.m.d. Mulţumesc!

      Ștergere