duminică, 20 aprilie 2014

Gadget-ul primăverii

Cu toţii avem laptop-uri şi tablete de diferite dimensiuni şi caracteristici tehnice care mai de care, dar ce se aude de cel mai indispensabil gadget pe care orice amator de tehnologie îl deţine? Fie el mai ieftin sau extrem de scump, nimeni nu se poate despărţi de el, nici dacă ar vrea. Şi să fim serioşi, ce ne-am face în ziua de azi fără el. Nu v-aţi dat seama despre ce vorbesc? Gândiţi-vă puţin; pe lânga portofelul plin, sau nu, cu bani şi cheile de la maşină, nu ar trebui să fie prezent şi un telefon pe măsură? Cu siguranţă, zic eu. Cu toate ascestea, nu toată lumea îşi permite să achiziţioneze un telefon foarte performant, aşa că mulţi se rezumă la un telefon simplu, cu sau fără cameră, care să le servească doar când apare o urgenţă. Pe lista acestor oameni se află şi fratele meu, care nu deţine un smartphone, nu pentru că nu îşi permite, ci pentru că nu simte nevoia de a-şi pierde timpul pe internet sau WhatsUp! atunci când iese în oraş cu prietenii. Deşi el nu vrea să risipească banii pe aşa ceva, eu am considerat că a venit vremea să evolueze şi să treacă la ceva mai futurist, aşa că am apelat la „contul” meu de economii şi cu ocazia Sf. Gheorghe, ce se apropie repede, şi care din întâmplare este şi ziua lui de nume, m-am gândit să îi fac cadou un smartphone pe atât puternic pe cât de drăguţ, aparţinând unei mărci de telefoane de renume, care din păcate a căzut în partea întunecată al succesului, acesta îşi menţine interesul şi admiraţia. Un scurt istoric va evidenţia numele firmei despre care vorbesc şi totodată cauza decadenţei acesteia.


După ce s-a crezut că sfârşitul este aproape pentru combinaţia dintre Nokia şi Windows Phone, aceştia au uimit lumea modernă cu un nou proiect care a fost menit să reprezinte un impuls puternic din punct de vedere tehnologic pentru ambele companii. Cu câteva luni mai târziu, marele proiect a fost făcut public către lume, fiind reprezentat de modelul Nokia Lumia 920. Acesta a stârnit o mare agitaţie la Consumer Electronics Show, aprinzând speranţa pentru Nokia, crezându-se că acesta ar putea ieşi cu uşurinţă din propria sa spirală descendenţă şi, de asemenea, că ar putea reprezenta un adevărat combatant pentru Android şi iPhone, însă lucrurile nu au mers prea bine datorită faptului următoarea mişcare majora a celor de la Windows Phone nu ar fi compatibilă cu hardware-ul existent. Astfel, mai repede decât s-ar putea spune "mort în apă", întunericul s-a abătut şi asupra liniei de asamblare Lumia. Acest lucru este cunoscut sub numele de Osborne Effect, acesta având loc atunci când un produs de pe piaţă îşi ratează momentul datorită scurgerilor de informaţii, în ceea ce priveşte o versiune mai nouă, care devine atât de atragatoare încât nimeni numai doreşte versiunea precedentă.
Având în vedere lipsa de succes a platformei Microsoft Windows Phone, din cauza concurenţei acerbe din patea celor de la Android şi iOS, Nokia speră să aducă sistemul de operare Metro-based în prim-planul lumii mobile, cu acest telefon emblematic. Forma de ansamblu şi aspectul, cu margini rotunjite, din plastic, şi integrarea perfectă a ecranului care a fost pastrata, i-a oferit un aspect unic printre toate telefoanele de tip "ciocolată" proiectate. La 185 de grame, Lumia 920 este unul dintre cele mai grele smartphone-uri existente, însă acesta rămâne în buzunar cu totul neobservat


Lumia 920 are un ecran de sticlă curbat de 114 mm (4,5 inch), ce rulează la WXGA (1280 × 768), cu un aspect ratio de 15:9 şi contrast ratio 1065:1 (nominal) şi 2.107:1 (lumina soarelui). Are un număr de 16 miloane de culori şi o densitate a pixelilor de 332 ppi, care foloseşte tehnologia IPS îmbunătăţită, numită de către Nokia "PureMotion HD + ClearBlack display" precum şi Corning Gorilla Glass 2, menită să protejeze ecranul de zgârieturi şi alte obiecte ce ar putea dăuna. Are un timp de tranziţie cu 9ms mai mic, spre deosebire de un IPS LCD convenţional care are o medie de 23ms, ceea ce duce la reducerea efectului motion blur. Cu un asemenea display ar trebui să ne aşteptăm şi la o placă video pe măsură. Aşa şi este: Adreno este un nume masiv pe piaţa portabilelor, el fiind cunoscut pentru procesoarele video puternice şi fiabile pe care le-a scos pe piaţă. Adreno 225 este o placă video cu o frecvenţă de 400 MHz ce funcţionează pe o tehnologie de fabricaţie de 28nm şi are un filtru de pixeli de 2.4 (GP/s). Poate susţine tehnologii video precum: OpenGL ES 2.0 & 1.1, EGL 1.4, Direct 3D, dar şi DirectDraw & GDI. Văzând îndeaproape ce capacităţi video are acest telefon, consider că este timpul să vedem şi ce „motor are sub capotă” şi să îi facem o „inspecţie tehnică”.


Cu Nokia Lumia 920 totul este dublat, datorită procesorului său dual-core 1,5 GHz SnapDragon S4 Plus. Având o litografie de 28nm LP, procesorul funcţionează pe setul de instrucţiuni ARMv7 şi are un cache L2 de 1MB. De asemenea, memoria de executare de 1GB RAM are ca rezultat un timp de procesare cu mult mai mic, cele mai multe aplicaţii încărcându-se aproape instant. Acesta este un telefon frumos, cu câteva defecte, dintre care cele mai multe pot fi reparate prin actualizări de software. Un telefon extrem de rapid şi responsabil care poate pune în umbră modele de aceeaşi vârsta cu el, precum iPhone şi Samsung Galaxy S3.

Pe scurt, pot spune că Nokia a reuşit într-o oarecare măsură să iasă din întuneric şi să pună pe picioare linia de asamblare Lumia cu acest telefon care, surprinzător, a avut un succes enorm şi de durată. Datorită acestui telefon, Nokia a câştigat din nou teren pe piaţa portabilelor, iar numărul modelelor Lumia a crescut considerabil, ducând lupta la un nou nivel, având scoase la înaintare modele care: fie sunt egale ca putere, fie mai puternice decât multe alte telefoane mobile cu sistem de operare Android sau iOS.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu