duminică, 20 octombrie 2013

Cândva istoria a fost scrisă cu sânge

Prima oară a fost soldat, a doua oară veteran, ca în cele din urmă să se numească dictator. Unii nici măcar nu aveau legătură cu armata, dar tentaţia de a ajunge la putere cu orice preţ era mult prea mare. "Unchiul" Adolf şi "tătuca" Stalin au adus moartea a peste 120 de milioane de oameni de-a lungul anilor.
Este o idee inutilă aceea de a compara răul făcut de cei doi. Istoricii şi "clasamentele" spun că Iosif Stalin a fost cel mai rău om din istorie, Adolf Hitler fiind la doar câţiva paşi distanţă în urma lui.
Timpul ascunde multe secrete, de aceea nu avem certitudinea zilei ce va urma, însă avem speranţă şi credem cu tărie că sângele vărsat a fost o lecţie pentru omenire.
Înainte de prima confragraţie mondială, Primul Război Mondial, Adolf Hitler a încercat în nenumărate rânduri să intre la academia de arte din Viena, fără succes însă. Sunt foarte cunoscute încercările eşuate ale minţii criminale care a adus moartea a 60 de milioane de oameni. Acesta ducea o viaţă boemă, trăind de pe o zi pe alta cu banii pe care îi câştiga din picturile făcute pe baza cărţilor poştale. Chiar şi aşa, el petrecea o mare parte din timp ascultând piesele lui Wagner în amfiteatre. Mulţi din prietenii săi spuneau că, citez: "De fiecare dată când auzea o piesă compusă de Wagner, intra într-un soi de transă".
Pe de altă parte, Stalin a fost întotdeauna un simplu ţăran. În ciuda acestui fapt, deşi a condus cu un pumn de fier şi o inimă de piatră un regim în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, nu a ezitat niciodată să îşi arate şi latura omenească. Iosif Stalin a fost un poet. Greu de crezut, dar acesta a fost, înainte de a deveni conducătorul suprem al URSS, un poet în Rusia din acea perioadă. Cunoscuţi, necunoscuţi, aceştia ar fi putut lăsa lumea aşa cum se ştia până atunci, fără a mai fi nevoia de a vărsa sânge nevinovat. Un lucru cu adevărat regretabil, având în vedere că amândoi ar fi putut deveni artişti.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu