Studiile făcute de oamenii de ştinţă şi
nutriţionişti arată o statistică înfiorătoare asupra numărului de consumatori
ai mâncării de tip fast-food. Se estimează faptul că 6% din populaţia ţării
noastre consumă zilnic mâncarea preparată în fast-food. Numai în oraşele mari
ale ţării, locuitorii cheltuiesc câteva sute de mii de euro pe acest tip de
mâncare supranumită şi junk-food (n.r. mâncare de gunoi).
Ţinând cont de faptul că oamenii sunt
înştiinţaţi de efectele negative ale regimului alimentar nesănătos care îşi are
originile în America, aceştia continuă să îşi alimenteze trupurile cu chimicale
şi substanţe nocive care în timp au un rol foarte important în sporirea bolilor
metabolice şi chiar a obezităţii morbide, în ciuda faptului că mijloacele cele
mai importante de informare publică şi-au asumat responsabilitatea de a informa
publicul în legătură cu efectele negative ale mâncării grase, de asemenea
îndemnând populaţia să facă exerciţii fizice regulat.
În localitatea mea, pe timp de vară, cât şi
în timpul anului şcolar, elevii consumă cu regularitate alimente preparate de
cel mai apropiat fast-food din perimetrul unităţilor de învăţământ. Problema
este cu atât mai mare întrucât şi o parte dintre adulţi, printre ei
numărându-se şi profesorii instituţiilor de învăţământ, consumă în pauze
alimente nocive corpului, cu regularitate. Acest obicei a fost transmis, din
păcate, şi la copiii din învăţământul primar. Problema la acest tip de mâncare
este că are tendinţa de a crea dependenţă într-o egală măsură cu cea dată de
droguri, cum ar fi morfina şi nicotina.
Fast-food-ul nu face nimic altceva decât să
schimbe atitudinea consumatorilor faţă de persoanele cu care interacţionează şi
conferă predispoziţia către un comportament mai puţin social, ba chiar agresiv.
Pe lângă toate substanţele nocive pe care organismul trebuie să le îndure, se
estimează faptul că numai consumarea alimentelor de tip fast-food în decursul a
două sau trei zile creşte masa corporală cu o viteză îngrijorătoare. Întrucât
alimentele procesate utilizate în prepararea sendvişurilor, hamburgerilor,
shaormei şi pizzei au un nivel ridicat de grăsimi, sare şi chiar zahăr,
organismul tinde să ceară din ce în ce mai mult, în cele din urmă ajungând să
devină dependent, organismul alimentându-se de până la şase ori pe zi.
Mai multe instituţii au avut de-a lungul
timpului iniţiativa de a realiza campanii de înlăturare a acestui regim
alimentar neadecvat prin încercarea de a introduce mâncare mai sănătoasă în
magazinele ce servesc drept chioşcuri pentru unităţile de învăţământ, însă fără
prea mult succes. Majoritatea elevilor sunt conştienţi de efectele negative ale
acestor alimente, însă continuă să se înfrupte din ele. Cu atât mai mare este
problema cu cât nivelul obezităţii în rândul copiilor creşte alarmant de
repede. Statisticile arată că 2 din 10 copii suferă de obezitate.
Produsele care au în compoziţia lor carne
posedă un risc faţă de sănătate. Motivul pentru care aceste produse sunt
periculoase nu este neaparat din cauza substanţelor folosite pentru a da
savoare cărnii, ci din cauza felului în care sunt depozitate şi reîncălzite
timp de câteva ore în aşteptarea clienţilor.
În aceste condiţii, sunt considerate mai
mult decât necesare mesele luate în detrimentul familiei, respectarea meselor
principale ale zilei şi chiar consumarea cu regularitate a legumelor şi
fructelor.
Vă invit în acest sens să promovaţi o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Pentru sănătate!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu