Sunt încă tânăr, de aceea încerc să îmi păstrez trupul cât mai sănătos. Mai ştiţi acele vremuri în care sfidam sfaturile părinţilor şi stăteam îmbrăcaţi subţire deşi afară bătea vântul? Înaintăm în vârstă şi începem să resimţim efectele frigului asupra corpului. Dar frigul nu este singurul element care ne poate schimba într-un mod negativ starea de sănătate. Pe lângă factorii naturali care acţionează asupra corpului, însuşi activităţile zilnice şi fizice pe care le depunem pot să ne pericliteze sănătatea. Ideea este că astăzi lumea nu prea mai face sport, acesta fiind înlocuit de un computer masiv, laptop, telefon, tabletă sau mai ştiu eu ce alt gadget. Se instalează foarte rapid sedentarismul, muşchii începând astfel să sufere şi să se atrofieze în timp.
Eu, de fiecare dată când am ocazia, fac mişcare fie în aer liber, fie în propriul dormitor. Nu execut un anume set de exerciţii, ci fac exerciţiile fizice normale, cunoscute de toată lumea. Pe lângă această pregătire fizică trebuie să vină de asemenea şi pregătirea psihică. Deseori am avut ocazia să resimt oboseala psihică din cauza stresului acumulat la liceu şi a problemelor de peste zi. Ştiţi şi voi cum este, prietenii îţi dau bătăi de cap, acasă nu ai timp destul să faci ce îţi propui, iar la liceu eşti ca într-o conservă de ton cu lămâie unde trebuie să te supui ordinelor. Consider că starea fizică trebuie să fie într-un echilibru constant şi cu starea psihică a fiecărui individ. Fără acest echilibru constant, persoana în cauză riscă să debalanseze balanţa care menţine o anumită stare sufletească sau chiar starea de sănătate. În timpul serii fac de obicei cele mai multe exerciţii, în timpul zilei neavând timpul necesar. Totul începe de la 20-25 flotări, care antrenează muşchii braţelor şi pieptul, urmate de 50 genoflexiuni, finalul fiind poate cel mai complicat, constândîn 30-40 abdomene. Dacă mă credeţi, am avut o perioadă în urmă cu doi sau trei ani în care cântăream 80kg. Am început să fac zilnic aceste exerciţii, iar în timp am început să dezvolt o masă musculară satisfăcătoare.
Desigur, un corp sănătos nu se poate menţine numai cu exerciţii fizice şi psihice. Acesta trebuie să fie şi hrănti! Fără hrana corespunzătoare, corpul nu îşi poate lua aportul de energie necesar efectuării unor activităţi de zi cu zi. Nu vi se pare câteodată că până şi statul în picioare poate deveni obositor după doar trei minute? Ei bine, vă spun din propria experienţă că alimentele sunt de vină în proporţie de 90%. Din perspectiva unui tânăr trebuie să vă spun că printre cei ca mine sunt foarte mulţi consumatori de mâncare tip fast-food (junk food). Nu mică mi-a fost mirarea când am putut observa chiar la mine în clasă cu câtă plăcere mănâncă (ba chiar savurează) unii colegi anumite mâncăruri, gen hamburger, sandwich, shaorma, etc. Ţinând cont de nivelul crescut de colesterol şi procentul ridicat de persoane care suferă de obezitate numai la mine în clasă, este destul de îngrijorător. La mine nu trece o zi în care să nu consum cel puţin trei sau patru fructe pe zi. Apa este de asemenea un agent important în hidratarea corpului. Problema la mine este că deşi beau foarte rar sunt foarte hidratat. Nu ştiu sincer dacă este un dar sau un blestem, dar încerc să consum minimul zilnic cerut de specialişti. Pe lângă fructele consumate, mesele sunt foarte importante. Iubesc la nebunie toate legumele. Atâta timp cât ştii să le găteşti, carnea devine automat plictisitoare pe lângă mazărea, brocoliul şi sparanghelul din tigaie. Săptămânal mănânc trei porţii zdravene de legume, fie călite, fie sub formă de tocană sau mărunţite în ciorbă. Iată deci, pentru a fi sănătos nu trebuie neaparat să recurgi la metode mai puţin cunoscute (dar recomand cu încredere remediile celor de la LemoSilhouette), ci trebuie să ştii să echilibrezi totul într-o manieră convenabilă atât ţie cât şi corpului tău.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu