joi, 8 mai 2014

Era oamenilor deştepţi

Mai tineţi minte lecţia de istorie? Moment în care ne era explicat cum sumerienii au inventat scrierea cuneiformă sau cum Caesar a devenit un mare dictator. Referitor la scriere, cred că aceasta are un rol foarte important în viaţa noastră. Fie că este folosită în scopuri simple, aşa cum facem la şcoală, unde suntem învăţaţi să luăm notiţe, fie că avem un sediu de tipografie Bistrita, această artă ne-a ajutat întotdeauna să ne exprimăm sentimentele şi în scris. Trebuie să recunosc, în unele situaţii am reuşit să urăsc atât de tare faptul că oamenii au ajuns să îşi exprime mai mult sentimentele prin intermediul unor litere imprimate pe o hârtie, încât am avut impresia că încetul cu încetul, umanitatea a dispărut din fiecare dintre noi.

Făcând o mică paranteză, tipografia poate fi transformată într-o adevărată afacere dacă este loc de puţină inteligenţă. Tot ce trebuie să faci pentru a scoate bani frumuşei din tipografie este să ai un sediu într-un loc în care oamenii se plimbă frecvent, câţiva angajaţi şi o maşină de tipărit. Dacă aţi şti câte persoane sunt dispuse să plătească astăzi pentru a scoate câteva cuvinte pe o foaie, aţi rămâne total surprinşi. Nu mulţi oameni sunt dispuşi să petreacă mai multe ore în faţa unui computer doar pentru a scrie nişte documente. Există persoane cu probleme de vedere sau pur şi simplu nu au răbdarea şi/sau dexteritatea necesară pentru a tasta timp de câteva ore un lung şir de litere care urmează mai apoi să se transforme în cuvinte... iar acele cuvinte în fraze, şi aşa mai departe.

În viitor, cine ştie? Poate că o să am atât de mulţi bani încât o să reuşesc să îmi îndeplinesc atât dorinţele cât şi planurile în afaceri. Întotdeauna mi-am dorit să mă dezvolt cât mai mult ca un viitor întreprinzător, iar acum că am şi această idee, cine ştie? Poate că o să mă afirm şi în acest domeniu. Adică... trebuie să fim serioşi... cine nu şi-ar dori să facă bani cu nemiluita dintr-o muncă atât de banală? Mă rog, fiecare muncă îşi are gradul ei de dificultate, dar mai mult sau mai puţin, nu văd tipografia ca fiind ceva complicat. Cred că de fapt mi-ar făcea o deosebită plăcere să conduc o asemenea afacere şi să lucrez în acelaşi timp în acest domeniu. Până la urmă, sunt filolog (vorba vine - sunt la profilul filologie)... lucrez cu litere, nu cu cifre. Nu-i aşa?

Un comentariu: