duminică, 24 mai 2015

Cine decide cine are dreptate?

Zilele astea am stat şi am lenevit, însă mi-am făcut "temele" şi am căutat nişte subiecte noi de discuţie. Am găsit un citat destul de interesant încât să merite să fie dezbătut. Deşi este scos dintr-un joc video, renumit pe de altă parte (Call of Duty: Advanced Warfare), mi se pare un citat care se aplică şi în zilele noastre cu uşurinţă. Acesta sună cam aşa:

Ideile nu determină cine are dreptate. Puterea determină cine are dreptate, iar eu am puterea, deci eu am dreptate. - Kevin Spacey în rolul Jonathan Irons
Mi-a plăcut foarte mult ideea acestui citat şi într-un fel regăsesc întreaga societate umană în aceste cuvinte. Chiar dacă pare că nu este aşa, cele mai mari puteri ale lumii (Statele Unite ale Americii, Germania, Japonia, Franţa, Vatican, etc.) au dovedit de-a lungul timpului că pot să conducă lumea atâta timp cât deţin puterea. Ce înseamnă această putere? Nu mai este viu Mahatma Ghandi ca să spunem că este vorba de puterea cuvintelor, ci sunt vii masonii care au maşinării şi oameni la îndemână ca să distrugă lumea.

Analizând citatul îndeaproape, devine destul de clar faptul că doar oamenii cu bani deţin puterea, deci pentru a avea dreptate trebuie să ai bani. Problematica banilor este discutabilă de-abia în ultimii două sute de ani. În prezent, când lupta pentru supremaţie este una acerbă, devine din ce în ce mai evident faptul că lumea este divizată în două mari sectoare. Sectorul ţărilor bogate şi sectorul ţărilor sărace. Dacă ar fi să facem un top al ţărilor bogate, oare care ar fi acelea? Nu sunt prea multe nume de pus pe listă, însă sunt cu siguranţă foarte cunoscute. Aşadar, dacă într-un joc video s-a ajuns să se folosească astfel de cuvinte, să reflecte realitatea fără cenzură, ei bine, înseamnă că viitorul nu este prea departe de poveştile pe care le trăim în jocurile video sau chiar în filme.

Un comentariu:

  1. Citatul este din serialul House of Cards, foarte popular sa stii si foarte interesant!
    Ti-l recomand pentru ca mai mult ca sigur vei gasi mai multe idei care iti vor da de gandit :)
    Cat despre putere, ce pot sa spun... astazi cei care detin aceasta putere aparenta, sunt cei cu bani, dar cum ziceam, ea este doar aparenta deocamdata pentru ca daca stam sa ne gandim, rotitele sunt invartite de altcineva daca intelegi ce vreau sa spun ;)

    RăspundețiȘtergere